Ο Βαρθολομαίος σχεδιάζει να ενώσει την Ορθόδοξη Εκκλησία με τους Καθολικούς και από την άποψη αυτή η σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας διαδραματίζει τον ρόλο του «Δούρειου ίππου», δήλωσε ο εκκλησιαστικός παρατηρητής Αλέξιος Σμιρνόφ.
Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος μπορεί να μετατρέψει την Ουκρανία σε έδαφος δοκιμών για την προώθηση της Ουνίας και ίσως την ξαφνική ένωση με τους Ρωμαίο-καθολικούς.
«Από την πλευρά της Κωνσταντινούπολης ακούγονται αρκετά ανοιχτές δηλώσεις ότι στο εγγύς μέλλον η Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία θα ενωθούν. Και πιθανόν αυτό είναι το έργο όλης της ζωής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, είναι αυτό που επιδιώκει, το στρατηγικό του καθήκον», δήλωσε ο κ. Σμιρνόφ σε τηλεοπτικό σταθμό της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι εντατικές επαφές της σχισματικής Εκκλησίας του Επιφανίου με την Ουκρανική Ελληνο-Καθολική Εκκλησία και τα συλλείτουργα μεταξύ του επικεφαλής του Φαναρίου και του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου δείχνουν ότι μια τέτοια ένωση είναι εντελώς δυνατή και ότι θα συμβεί λόγω της απόρριψης της ορθόδοξης ταυτότητας.«Η ένωση αυτή θα γίνει εις βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εις βάρος της απόρριψης της Ορθοδόξου ταυτότητας, εις βάρος της απόρριψης του καθολικού συστήματος που υπάρχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία», προειδοποίησε ο θρησκευτικός παρατηρητής. – Πολλά πράγματα μαρτυρούν το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει συγκεκριμένο σχέδιο για αυτή την ενοποίηση. Από αυτή την άποψη η Ουκρανία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ίσως η «Εκκλησία του Επιφανίου να παίζει τον ρόλο ενός «Δούρειου ίππου» στον Ορθόδοξο κόσμο. Και η Ουκρανία θα γίνει ένα δοκιμαστικό έδαφος για την ένωση με την Καθολική Εκκλησία».
Ο κ. Σμιρνόφ υπέθεσε ότι η αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των Ορθοδόξων και των Καθολικών θα μπορούσε να είναι το αρχικό στάδιο μιας τέτοιας ενοποίησης.
Υπενθυμίζουμε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, ο επικεφαλής της Ουκρανική Ελληνο-Καθολική Εκκλησία, Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ, συζήτησε με τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο θέματα οικουμενικού διαλόγου. Ο πρωτοσύγκελος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μπορίσπιλ και Μπροβαρύ Αντώνιος (Πακάνιτς), δήλωσε ότι «αυτή η συνάντηση δεν ήταν τυχαία».
Ο Σεβ. Αντώνιος είδε σε αυτή την περίπτωση μια λογική συνέχεια των δηλώσεων που εκφράστηκαν νωρίτερα για την «αποκατάσταση της ενότητας» μεταξύ των Γκρέκο-Καθολικών και της ΟCU.
Μετά από λίγο λιγότερο από ένα μήνα, στις 13 Οκτωβρίου 2019, στο ιερό του ναού της ΟCU στο Βάρας ένας ουνίτης κληρικός συμπροσευχήθηκε με τον επικεφαλής της ΟCU, Επιφάνιο Ντουμένκο.
Ο ηγούμενος της ενορίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου των ουνιτών της πόλης Βάρας, Βασίλειος Πλαχότκα φορούσε στολή (μεταξωτή κορδέλα με σταυρούς, στοιχείο της λειτουργικής στολής του καθολικού ιερέα) και όχι μόνο προσευχήθηκε στο ιερό, αλλά και στο τέλος της «λειτουργίας» πριν από την απόλυση στάθηκε στη σειρά μεταξύ των «ιερέων» της ΟCU.
Το γεγονός αυτό αναστάτωσε βαθιά τον Ιεράρχη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος το εξέφρασε όταν ευχαρίστησε τον Κυθήρων για τη θέση του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Ο Σεβ. Σεραφείμ υπενθύμισε στους Ιεράρχες της Εκκλησίας, ότι την επόμενη μέρα μετά αναγνώριση από την Ελληνική Εκκλησία ο Επιφάνιος «τελῶν» ἐκκλησιαστικά ἐγκαίνια τοῦ «Ἱ. Ναοῦ Παναγίας Προστασίας» στήν περιοχή Βαράς εἶχε ὡς «συνιερουργό» τόν Ρωμαιοκαθολικό «κληρικό» Βασίλειο Πλατότκα μέ πλήρη ἱερατική ἀμφίεση, ὅπως ἀποδεικνύεται ἀπό τήν σχετική δημοσίευση καί τίς φωτογραφικές ἀπεικονίσεις».
Ο Ιεράρχης είναι πεπεισμένος, ότι αυτό το γεγονός μαρτυρεί ότι «οἱ ἄνθρωποι αὐτοί δέν εἶναι μόνο ἀνίεροι εἶναι καί κακόδοξοι καί ἀθεόφοβοι, επομένως τό νά ζητεῖται ἀπό τίς αὐτοκέφαλες Ὀρθόδοξες Ἐκκλησίες ἡ ἀναγνώρισίς τους εἶναι τό λιγότερο ἐξωφρενικό».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.