Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΩΝ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑΙ...


pnevmatikos ktitoras 6

Mία ακόμη πτυχή της σύγχρονης, πολύπτυχης εκκλησιαστικής φαιδρότητας και αμετροέπειας.
Μετά τα κωμικοτραγικά συνοδικά δρώμενα, κατά την τελευταία συνέλευση της Ιεραρχίας (με τα περί "λεβέντικης Ιεραρχίας" και άλλα τέτοια ευτράπελα), ανέλαβε ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου, να μας ψυχαγωγήση, προξενώντας γενική θυμηδία αλλά και να μας καταστήση μεστούς μελαγχολίας για την ποιότητα του "εκκλησιαστικού" ήθους ενίων παραγόντων της αγιωνύμου μοναστικής πολιτείας...Λ.Ν.


Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης 


Πνευματικός Κτήτορας της Μονής Βατοπαιδίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Με τον τίτλο του πνευματικού κτήτορα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαίδιου, τιμήθηκε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό της Μονής, παρουσία Καθηγουμένων, Ιεραρχών, πολιτικών και προσκυνητών. 

Σύμφωνα με τον Καθηγούμενο Εφραίμ η εν λόγω τιμητική αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ήταν εντολή του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού, ο οποίος είχε πει ότι ο Πάτριάρχης Βαρθολομαίος με ανδρεία χτύπησε το χέρι στο τραπέζι για να γίνει το Μοναστήρι Κοινοβιακό.

Στην συνέχεια ο Καθηγούμενος ανέγνωσε το Κτητορικό Γράμμα και τίμησε τον Πατριάρχη με τον Χρυσό Σταυρό της Αγίας Ζώνης.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του τόνισε ότι η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου είναι ένα αρχοντικό Μοναστήρι και πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

“Θυμάμαι που ήρθα πριν από 30 χρόνια και η κατάσταση στη Μονή ήταν οικτρά και αθλία και τότε η Εξαρχία ετάχθη υπέρ της συνοδείας του Γέροντος Ιωσήφ, κάτι που αποδεικνύει η σημερινή εικόνα της Μονής” πρόσθεσε ο Παναγιώτατος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε τον Γέροντα Εφραίμ φιλόστοργο, δραστήριο και αφοσιωμένο στην Μητέρα Εκκλησία.

Κλείνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον Γέροντα τόνισε: “Να συνεχίσετε το έργο σας, το φιλανθρωπικό και πνευματικό ώστε να συμβάλετε στο έργο της Αθωνικής Πολιτείας και της Εκκλησίας γενικότερα”.

pnevmatikos ktitoras 1

pnevmatikos ktitoras 1

pnevmatikos ktitoras 1

pnevmatikos ktitoras 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.